TOB prezintă în premieră pentru România vitraliul de la 1618

Vitraliul, original din spațiul flamand, datează de la începutul secolului al XVII-lea și se află în atelierul realizatorului și restauratorului de vitralii Stefan Penyacsek, care locuiește lângă Băile Felix. A avut și vitraliu din 1500.

Românul de origine slovacă a învățat să restaureze vitralii de la un Belgian. Prin 93, Stefan mergea la unchiul din Slovacia, care-l ajuta să treacă munții în Germania și de acolo mai departe în Belgia.

Belgianul e un fel de căutator de vitralii vechi pe care le restaurează în Belgia, dar i le aduce cu camioneta și românului la Oradea.

Când intri în atelier crezi că-s mai multe sticle înșirate, dar dl. Penyacsek începe să dezvăluie vitralii vechi de la castele din Franța, biserici din Belgia. Majoritatea au cel puțin 80 de ani.

Iubitorul de artă și antichități nu are voie să nu-i  calce pragul. E și multă știință acolo, cu sticle Antique Plaque, cu pigmenți pe bază de aur care costă 700 euro mp sau pigment Jean Cousin pentru vitraliu, care costă doar 50 euro gramul.

Pentru galeria completă de imagini de la atelier, accesați pagina de facebook: www.facebook.com/targul.bisericesc