Sculptorul D. Gârea luptă pentru autenticitatea artei în biserici

Sensibilitatea poporului român a străbătut veacurile, fiind zidul protector al națiunii noastre. Arta tradițională e mărturia cea mai vie a spiritului strămoșesc, care acum însă, își face loc din ce în ce mai greu. Artiștii ce veghează la păstrarea intactă a valorilor românești, au un merit deosebit și este datoria noastră să le sprijinim eforturile.

Dumitru Gârea este sculptor și activitatea sa depășește cu mult business-ul pe care îl are,  confecţionarea de mobilier din lemn, cu precădere mobilier bisericesc în cadrul societății comerciale CASA LATINĂ, cu sediul în Bacău.

Misiunea sculptorului de ocrotitor al esteticii şi spiritului românesc, nu este deloc întâmplătoare. El declară că „nu putea să rămână pasiv la ,,avalanşa” de artă religioasă de slabă calitate ce a pătruns prin acest nobil meşteşug, al sculpturii, în sute de biserici noi şi vechi din ţară.

Dacă în decursul istoriei bisericile, mânăstirile au avut de suferit de pe urma războaielor şi prădăciunilor de tot felul, salvându-şi cu mare greutate unele lucrări de referinţă, acum, în zilele noastre, stricăciunile sunt cu mult mai mari, mai virulente, datorită faptului că persoane fără pregătire, fără experienţă, intervin pe lucrări valoroase, de patrimoniu, sau produc altele noi, de foarte slabă valoare artistică atât în domeniul sculpturii cât şi al picturii bisericeşti.

Datoria nostră, şi rugăm pe toţi cei de bunăcredinţă să ni se alăture, este să păstrăm şi să ducem  mai departe, nealterate, sufletele acelor epoci în care, cu multă trudă, au fost aşezate pietrele de hotar ale artei româneşti”.

Mai multe despre CASA LATINĂ aici: casalatina-garea.ro