Nera, mănăstirea plantelor tămăduitoare participă la TOB 2016

Produsele manufacturate cu multă rugăciune și dedicare de măicuțele de la Mănăstirea Nera sunt adevărate comori pentru trupurile și sufletele noastre. Ne bucurăm că anul acesta ele vor fi expuse spre cumpărare și preoților și credincioșilor care vizitează  Târgul Bisericesc TOB.

Vă așteptăm să vizitați standul NeraPlant din cadrul Expo Transilvania, Cluj Napoca, 6-8 octombrie, unde veți găsi o bogăție de  siropuri, oțeturi, uleiuri, tincturi, creme și unguente, săpunuri solide și lichide, felurite ceaiuri. Toate lucrate cu grijă pentru a păstra ce-i mai bun din natură. Prețurile sunt și ele foarte accesibile.

Meșteșugul plantelor tămăduitoare a început la Mănăstirea Nera în urmă cu 20 de ani, cînd a fost înfiinţat Laboratorul „Sfinţii Doctori Fără de Arginţi”, unde sunt preparate produse naturale după străvechi reţete tradiţionale

Amplasată într-o regiune cu o bogată şi aleasă floră spontană, pe valea râului Nera, Mănăstirea Nera a devenit o mănăstire a plantelor de leac, maicile îndeletnicindu-se îndeosebi cu fitoterapia. Gama produselor naturale pe care aceasta le prepară cuprinde siropuri, oţeturi, uleiuri, tincturi, creme şi unguente, săpunuri solide și lichide, precum şi felurite ceaiuri.

 

Rugăciunea, un „ingredient” principal al produselor naturiste

Maicile se ocupă de aceste produse, manufacturate cu suflet, începând cu recoltarea sau cultura plantelor şi până la grafica etichetelor ori ambalarea propriu-zisă a produselor. Este urmat un calendar potrivit căruia se culeg plantele de leac. Astfel, primăvara se adună urzicile, ciuboţica cucului, leurda usturoiată, păducelul. Printre plantele culese vara se numără coada-şoricelului, coada-calului, pătlagina, păpădia, cimbrişorul, sânzienele, gălbenelele, sunătoarea, rostopasca, traista-ciobanului, precum şi altele, din flora regională. La acestea se adaugă şi culesurile din toamnă – de afine, cele de cătină, de măceşe sau de porumbe.

Tehnicile folosite păstrează substanţele active din plante, urmărindu-se mai cu seamă calitatea produselor. Ingredientele şi procedeele de preparare alese le recomandă  ca tratamente naturale eficiente, căci în întregul proces al producţiei este întreţesută, totodată, și rugăciunea.

„Leacurile se îmbogățesc cu harul Sfântului Duh”

Astăzi se observă limpede o tendinţă generală a oamenilor de a se îndrepta tot mai mult către farmacia Domnului în căutarea vindecării. De aceea, credem că orice strădanie de a le veni în întâmpinare este binecuvântată de Cel care cunoaște cel mai bine neputințele noatre sufletești și trupești.

„Avem convingerea că plantele sunt tămăduitoare pentru că Dumnezeu le binecuvintează spre aceasta. Fără binecuvântarea Lui, poți să iei câte plante dorești, dar nu vor fi cu adevărat tămăduitoare. Tratamentul cu plante e o mică jertfă pe care o aduci Domnului, spre vindecarea omului suferind, om zidit după chipul și asemănarea Sa. Leacurile se îmbogățesc cu harul Sfântului Duh, chemând mila lui Dumnezeu peste ele. De aceea, toate sunt importante: și modul în care pleci să culegi planta, și felul în care o culegi efectiv, și ce faci cu ea când te întorci acasă. E nevoie de multă grijă și rugăciune, de când pornești să o aduni și până în momentul în care o folosești. Planta are în sine niște principii active care lucrează în om, chiar dacă el are sau nu credință. Dar credința poate potența aceste principii active, le poate amplifica, ori, după caz, le poate micșora sau chiar anula.”, mărturisea protos. Teofan Munteanu, duhovnicul maicilor de la Nera, într-un interviu.

Pentru un monah, orice ascultare pe care o împlineşte este, de altfel, o slujire a Domnului şi oamenilor. Fitoterapia devine astfel o jertfă adusă Domnului, spre alinarea durerii făpturilor Sale, prin neîncetata chemare în rugăciune a harului Duhului Sfânt. Nu este vorba despre medicină populară sau practici magice, nici despre o mini-industrie a produselor naturale. E vorba de împlinirea cuvântului Sfinților Părinţi: „Roagă-te şi munceşte!” (Ora et labora!) Totodată, această îndeletnicire nu reprezintă o lucrare aparte, în ciuda numelui dat Mănăstirii Nera- mănăstirea plantelor de leac -, ci o simplă strădanie de a duce mai departe această tradiţie de veacuri a monahismului ortodox în spaţiul românesc, ce nu urmăreşte doar vindecarea trupului, potrivit liniei medicinei celei din afară, ci, deopotrivă, şi tămăduirea sufletului. Acesta este specificul medicinei monastice şi a preparatelor mănăstireşti din toate timpurile.   

Produsele de la Manastirea Nera pot fi cumpărate și din magazinul online al laboratorului: www.neraplant.ro