Gemenetzis Panagiotis Grecia – un nou atelier de sculptură bisericească pentru preoții români

Gemenetzis Panagiotis SA este unul dintre cei mai importanți producători de mobilier bisericesc din Grecia. Situat la câțiva kilometri depărtare de Tesalonic, atelierul este condus de frații Panagiotis și George Gemenetzis, cel dintâi sculptor cu o experiență de peste 30 de ani.

I-am cunoscut pe cei doi artiști în anul ce a trecut, când le-am făcut o vizită la atelier. Am rămas impresionați de grandoarea mobilierului bisericesc lucrat aici, dată mai ales de bogăția ornamentelor bizantine sculptate în relief, pe lemn de cea mai bună calitate. 

De aici se impodobesc marile biserici și catedrale din Grecia, Cipru și întreaga Europă, căci atelierul are o capacitate mare de producție a întregii game de mobilier:  iconostase, scaune arhierești, străni pentru credincioși, străni pentru cântăreți, uși împărătești,  pupitre pentru lumânări etc.

Modele unicat realizate de frații Gemenetzis se găsesc în sfinte lăcașe precum: „Agios Dimitrios”din Tesalonic, Mănăstirea” Kikou” în Cipru,“Agiou Pavlou” în Sfântul Munte  și ” Timiou Stavrou” în Mapsos.

În România, atelierul își face debutul în noul număr Ortodox Market, ce va fi publicat în curand. Preoții și reprezentanții mănăstirilor  sunt invitați să contacteze echipa Gemenetzis pentru o lucrare unicat.

Cu aceeași măiestrie, sculptorii Gemenetzis lucrează și mobilier pentru sedii și birouri episcopale și protopopiate.

Mai multe detalii despre Gemenetzis Panagiotis SA puteți afla de aici