De vizitat în Cluj

Cluj-Napoca găzduieşte cel mai mare târg bisericesc din ţară, TOB. Aici, în inima Transilvaniei, am descoperit oameni minunaţi şi un oraş cu locuri încântătoare pe care va invităm să le vizitaţi.

Descoperiți principalele obiective turistice pe site-ul dedicat orașului: www.visitcluj.ro

Nu trebuie să ratați:

Casa lui Matei Corvin

Aici s-a născut la 23 februarie 1440, Matei Corvin, fiul voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, devenit rege al Ungariei între anii 1458- 1490. Mai multe detalii aici.

Bastionul, Casa Croitorilor            

Bastionul Croitorilor este un vestigiu al fortificaţiilor construite în secolul al XV-lea. Restaurat între anii 2007-2009 a fost refuncţionalizat, iar în prezent el găzduieşte Centrul de Cultură Urbană, care cuprinde o cafenea literară la subsol, o sală de conferinţe şi spaţii expoziţionale.

În dreptul Bastionului Croitorilor din Cluj se găseste o statuie a lui Baba Novac, vajnic luptător împotriva otomanilor. Mai multe detalii aici.

Catedrala Ortodoxă

Construită între 1921-1933 în stil bizantin şi românesc. Clădirea este împodobită cu bogate reliefuri cioplite în piatră, pline de fantezie, motive geometrice şi florale.

Cupola a fost concepută după modelul catedralei Sfânta Sofia. Catedrala are o vastă colecţie de colecţie de arta veche, manuscrise, cărţi vechi, tipărituri, documente despre istoria bisericească, şi despre trecutul neamului românesc. Mai multe detalii aici.

Muzeul de farmacie

Muzeul este găzduit de un local construit în secolul al XV-lea, unde a funcţionat prima farmacie laică.

Expoziţia cuprinde 3000 exponate: vase de faianţă şi sticlă, prese, cântare, instrumente de laborator, mobilier vechi, medicamente, reţete, sigilii ale farmaciilor medievale. Pe tavanul biroului sunt păstrate frescele originale, din sec. al XVIII-lea, cu simboluri farmaceutice. În laboratorul din pivniţă sunt expuse numeroase mojare din bronz (secolele XVI-XIX). Mai multe detalii aici.

Muzeul de etnografie

Clădirea a fost construită în sec. XVII, în stil empire și este încărcată de istorie. Găzduiește exponate despre vânătoare, pescuit, păstorit, agricultura, prelucrarea fibrelor textile, cojocărit, olărit, extragerea si prelucrarea metalelor, costume populare, covoare, obiceiuri tradiţionale. Mai multe detalii aici.

Muzeul Național de istorie al Transilvaniei

Ideea realizării unui muzeu al Ardealului aparţine contelui Kemény József (1795-1855), care în anul 1842 oferă colecţia personală de cărţi documente şi minerale pentru înfiinţarea lui.

Muzeul are secţie de arheologie, de istorie medie şi modernă, lapidariu roman şi medieval. Sunt două camere de tezaur, cu peste 1000 de bijuterii preţioase, peste 3000 de monede, medalii şi decoraţii. Mai multe detalii aici.

Grădina botanică

La ora actuală grădina botanică se întinde pe 14 ha, unde cresc peste 10 000 de plante, cei mai frumoşi arbori şi plante de pe toate continentele. Aici se mai poate vizita Muzeul botanic cu 6.900 de piese, şi tot aici se găseşte şi Herbarul Universităţii cu 635.000 coli de herbar cu plante din întreaga lume. Complexul din 6 sere adăposteşte plante tropicale si subtropicale. Mai multe detalii aici.

Obiective din apropierea Clujului

Salina Turda

Datează din secolul al XVII-lea şi are o formă unică în Europa. Salina Turda a fost inaugurată în ianuarie 2010 si plasată, la scurt timp, de Business Insider pe locul I în topul celor mai frumoase locuri de sub pământ din lume, depăsind chiar Peștera Cristalelor din Mexic.

Salina Turda, un adevărat complex balnear, cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică. Mai multe detalii aici.

Cheile Turzii

Cheile Turzii au fost ridicate la rang de rezervaţie naturală încă din anul 1938. Reprezintă cheile cu cei mai înalţi pereţi verticali din cadrul Munţilor Apuseni.

Relieful este bogat în pesteri, piscuri semeţe, doline şi pereţi verticali. În total se cunosc în Cheile Turzii cca 60 de peşteri cea mai mare atingând 120 m. Peşterile au fost locuite din cele mai vechi timpuri (sec.V I.Cr., perioada daco-romană), motiv pentru care au creat personaje faimoase în zonă (Balica, Anton) şi au dat naştere unor legende frumoase. Mai multe detalii aici.

Masivul Vlădeasa

Masivul Vlădeasa reprezintă o formaţiune montană localizată pe teritoriul judeţului Cluj, aparţinând Munţilor Apuseni.

Cu o altitudine maximă de 1836 m, masivul Vlădeasa ascunde peisaje de mare spectaculozitate, interesante repere turistice. O parte dintre acestea sunt: Cheile Iadului şi Cheile Mişcu, formate pe văile mai adânci ale Munţilor Vlădeasa, cascadele Iadolina, Vălul Miresei, Moara Dracului, Săritoarea Bohodeiului şi Săritoarea Ieduţului, cu căderi de apă de la o înălţime de peste 80 m. Mai multe detalii aici.

Cetăţile Ponorului

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoială cel mai grandios fenomen carstic al României, recunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Numit și Everestul speologiei române, complexul carstic de la Cetăţile Ponorului reunește formaţiuni din cele mai spectaculoase: trei avene adânci, o peșteră centrală, un izbuc și un râu ce curge printr-un tunel subteran, lung de 2 km, care leagă 14 lacuri.

Peștera Cetățile Ponorului, cea mai impozantă, dispune de o galerie principală de 2 km lungime, la care accesul se face printr-un portal de 70 m inălțime si 30 m lățime. Mai multe detalii aici.


Lacurile Tarniţa şi Fântânele-Beliş

Acumularea Tarniţa a fost declarată arie naturală protejată de interes judeţean încă din anul 1994, prin decizie a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj, iar acumularea Fântânele este inclusă în Situl Natura 2000 Apuseni şi Aria Naturală Protejată de Interes Naţional “Parcul Natural Apuseni”. Suprafaţa lacustră şi cadrul pitoresc inconjurator cu versanţi împăduriţi şi pe alocuri stâncoşi, recomandă această încadrare. Mai multe detalii aici.

Parcul de animale – Moara de Vânt 

Înfiinţat la începutul anului 2009, Parcul de Animale-Moara de Vant este situat în apropiere de Cluj-Napoca, mai exact în satul Salicea, Comuna Ciurila.

Bazat pe un concept diferit de grădinile zoologice clasice, zooparcul de mângâiat şi hrănit animale, oferă  tuturor posibilitatea de a intra în contact direct cu animalele. Vizitatorii nu vor găsi aici specimene sălbatice feroce sau exotice, ci animale autohtone şi altele adaptate la condiţiile noastre climaterice. Mai multe detalii aici.