Bizanticons Art va expune la TOB o icoană unică în lume, lucrată manual de maeștri cizelori greci, pictată în Sf. Munte Athos și împodobită cu peste 3000 de pietre semiprețioase

Bizanticons Art, unul dintre cei mai mari producători și importatori de articole religioase din România, a pregătit pentru cea de-a XVI-a ediție a Târgului Internațional Bisericesc o icoană de o frumusețe rară.

Icoana, prezentată pentru prima dată la TOB, este o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Tricherousa, executată de cizelori greci de renume autorizați de Mănăstirea Hilandar. Icoana este lucrată manual după tehnica galvanoplastiei (procedeu tehnic de reproducere în relief a obiectelor, constând în acoperirea lor sau a tiparului lor cu un strat de metal depus prin electroliză) şi cizelurii.

La împodobirea ei s-au folosit peste 3000 de pietre semipreţioase.

Pictura chipurilor este executată la Muntele Athos, fiind în acelaşi timp argintată şi aurită.

La această icoană s-a lucrat 6 luni. Icoana este de o frumuseţe rară, fiind unică în lume.

Istoria Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hilandala

Odorul de mare preț al Sf. Ioan Damaschin

Icoana este amintită în viața Sfântului Ioan Damaschin. Conform tradiției, această icoană a Maicii Domnului era zestrea de mare preț a familiei Sfântului Ioan Damaschin (4 decembrie), păstrată cu mare cinste în casa din Damasc. În secolul al VIII-lea, în timpul iconoclaștilor, Sfântul Ioan ținea cuvântări și scria apologii pentru apărarea icoanelor. Din acest motiv, împăratul iconoclast Leon III Isaurul (717-740) a uneltit astfel încât Califul Damascului să creadă că Sfântul Ioan comitea acte de trădare împotriva lui. Aflând Califul, umplându-se de mânie, l-a înlăturat din funcție și a poruncit să i se taie mâna dreaptă, iar mai apoi să fie spânzurată în piața din mijlocul cetății.

Cea dintâi minune

După ce a fost împlinit ordinul Califului, Sfântul Ioan a fost condus la casa sa. Îndrăznind, el a cerut de la tiran mâna cea tăiată și a primit-o. Spre seară, luând mâna tăiată a intrat în camera sa de rugăciune şi, căzând înaintea sfintei icoane a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, care avea în mâinile sale Pruncul, a lipit dreapta cea tăiată la locul ei. Apoi a început a se ruga Maicii Domnului din adâncul inimii ca să-l vindece. După rugăciune îndelungă, sfântul a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă. După ce s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată. Drept mulțumire, a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.

Icoana ajunge la Mănăstirea Hilandar

Până în secolul al XII-lea, icoana a fost păstrată în Lavra Sântului Sava.  Aceasta a fost oferită mai apoi Sfântului Sava, arhiepiscopul Serbiei şi întemeietorul Mănăstirii Hilandar, cu ocazia unei vizite în Ţara Sfântă. Acesta a luat icoana în Serbia, iar mai apoi, în chip minunat a ajuns în Sfântul Munte Athos. În vremea unei răscoale civile din Serbia, în timpul domniei Regelui Uroşh al V-lea, catarul care purta icoana în faţa armatei s-a pierdut, ajungând în chip necunoscut la Hilandar. Una dintre minunile Maicii Domnului săvârşită la Mănăstirea Hilandar, a avut loc in momentul în care călugării au început să se certe pentru a ocupa postul de stareţ. În acel moment, icoana Maicii Domnului Tricherousa a plecat singură, de unde era pusă mai înainte, şi s-a aşezat în scaunul de stareţ. Un calugăr pustnic, cu viaţa sfântă, a venit la mănăstire şi a spus celor de aici următoarele: “De acum înainte, pentru a evita mâhnirea şi cearta, nici un stareţ nu va mai fi ales in Manastirea Hilandar, din moment ce însăşi Maica Domnului ocupă această poziţie şi conduce mănăstirea.” Mănăstirea Hilandar, cu viață de obşte, se conduce astăzi după principii idioritmice, fiecare călugăr îngrijindu-se de ale sale.

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț

O copie a icoanei de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos se află la Mănăstirea Neamț. Această copie făcătoare de minuni a icoanei Maicii Domnului „cu trei mâini” a fost adusă în țară de Cuviosul Paisie de la Neamț. Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Ioan Damaschin” este prăznuită pe 28 iunie, 12 iulie și 4 decembrie. Conform tradiției, după această minune Sfântul Ioan a scris un imn de mulțumire Maicii Domnului: „De tine se bucură, ceea ce ești plină de har…” ce se cântă în loc de „Cuvine-se cu adevărat” în Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.