Biserică din Cluj, unică în Europa

TOB a vizitat la Cluj-Napoca biserica ortodoxă „Schimbarea la Faţă” , lăcaș unic în Europa. Se poate spune că reprezintă unirea Apusului cu a Răsăritului prin colaborarea artiștilor Marko Ivan Rupnik, preot iezuit şi pictor al Vaticanului, agreat atât de Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi de Papa Benedict al XVI-lea și a lui Silviu Oravitzan, artist plastic din Timişoara.

Absida centrală a bisericii „Schimbarea la Față”

Cei doi s-au întâlnit la New York, unde Oravitzan şi-a expus lucrările la Muzeul de Artă Catolică, iar Rupnik a fost impresionat de acestea. L-a urmat pe artistul român în Cluj, unde a văzut opera acestuia de la Mănăstirea Nicula, şi s-au hotărât să colaboreze la proiectul Bisericii „Schimbarea la Faţă”. Artiștii reuşesc să-şi îmbine stilurile (sculptură în lemn – Silviu Oravitzan şi pictură în tehnica mozaic – Marko Ivan Rupnik) pentru a crea un tot unitar.

Marko Ivan Rupnik a lucrat la lăcaşuri de cult din întreaga Europa, cum ar fi Santuario de Fatima (Portugalia), Basilica din Lourdes (Franţa) şi catedrale din Spania. Este autorul mozaicului monumental al Capelei Redemptoris Mater din Palatul Apostolic de la Vatican.


Rupnik a venit la Cluj din partea „Centrului Aletti” de la Roma, centru de creaţie artistică religioasă. Acesta se inspiră pentru lucrările sale din operele bizantine și preromanice, precum şi din iconografia primului mileniu.
Pentru mozaicul de la Cluj artistul a folosit pentru prima dată tehnica de aurire a teracotei, aducând materiale noi în lucrările sale, utilizându-le după tehnicile folosite în trecut.

Galeria de imagini aici: www.facebook.com/targul.bisericesc